De Prinsen van Knotsenburg over Het Geberste Kruukske

23 november 2019 Prins Mark I
“Carnaval gaat om de verbinding tussen iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen of gezondheid. Carnaval verbindt ons in de vreugde van het leven en Het Geberste Kruukske speelt daar een belangrijke rol in binnen het Knotsenburgse.”

24 november 2018 Prins Lars I
“Het Geberste Kruukske is zich volledig blijven inzetten voor zijn leden en Knotsenburg, om te voorkomen dat de bersten in de kruuk geen scherven worden. Tijdens de carnavalsdagen nestelt het zich in het hart van Knotsenburg, De Waagh op de Grote Markt. Een locatie die van oudsher veel betekent binnen Knotsenburg. Wat ook vermelding verdient, is dat tal van leden van jullie vereniging actief zijn in commissies van de SOCN die bijdragen aan het openbare carnaval.”

25 november 2017 Prins Peter II
“Wij vieren carnaval, natuurlijk samen met Het Geberste Kruukske onder het motto: “We draoie en tolle, ien Knotsenburg gaon we deur het dolle!!””

19 november 2016 Prins Bart I
“Het Geberste Kruukske, een begrip binnen ons carnaval en mede verantwoordelijk voor het feit dat Knotsenburg 450 jaar bestaat. Wij kijken er enorm naar uit om jullie in het Kolpinghuis te bezoeken, dé plek waar juist zoveel carnavalsgeschiedenis is geschreven door de jaren heen.”

21 november 2015 Prins Stasiu I
“Het is mij een grote eer om dit seizoen te mogen schrijven in jullie jaarboekje. Het is immers niet zomaar een nieuw carnavalsjaar voor jullie vereniging. We vieren namelijk het feit dat Het Geberste Kruukske al zes keer de leeftijd van 11 jaar heeft mogen vieren. Het is dan altijd heerlijk om even terug te kijken op de roemruchte historie die jullie vereniging heeft opgebouwd. Je zou er zo een museum mee kunnen vullen en een boek over kunnen schrijven. Ik kijk er naar uit om samen met mijn kabinet dit feest met jullie te mogen vieren.”

22 november 2014 Prins Simon I
“Dit seizoen is het voor jullie vereniging het 65ste verenigingsjaar van Het Geberste Kruukske. In de maatschappij gaat men het bij deze leeftijd rustiger aan doen, maar jullie vereniging is nog springlevend en veerkrachtig genoeg om nog jaren door te gaan.”

23 november 2013 Prins Hans IV
“De geweldige staat van dienst die jullie als carnavalsvereniging hebben is maatgevend voor Knotsenburg. Je kunt dan echt wel spreken van een van de steunpilaren van het carnaval is onze mooie Waalstad.”

17 november 2012 Prins Ronald III
“Een vereniging die nog steeds zeer actief is in Nijmegen en vele activiteiten organiseert voor jong en oud. En binnen deze vereniging zijn alle leeftijdscategorieën dan ook altijd goed vertegenwoordigd….Met een keur aan artiesten zorgen jullie er letterlijk en figuurlijk voor dat er veel muziek zit in Knotsenburg en dat de spreekwoordelijke Kruuk nog lang niet leeg is.”

19 november 2011 Prins Ronald II
“Zoals de aanhef al zegt: Het Geberste Kruukske altied bij de tied, heb ik jullie dan ook altijd mogen ervaren. Niet alleen in het op tijd zorgen voor vernieuwing binnen jullie gelederen maar ook altied bij de tied bij jullie eigen activiteiten.”

20 november 2010 Prins Colin I
“Wie nu de naam Het Geberste Kruukske hoort denkt aan alles wat u als vereniging bijdraagt aan het carnaval in Knotsenburg….Ook uw zanggroep De Volle Kruuk draagt zijn steentje bij….Zelfs op internationaal niveau worden contacten met andere verenigingen al jarenlang onderhouden….Als je al meer dan 60 jaar telkens weer in staat bent om te verjongen en te vernieuwen met behoud van tradities en respect voor protocol, dan verdient dat een diepe buiging.”

21 november 2009 Prins Gerard II
“De Kruuk heeft door de jaren heen een grote bijdrage geleverd aan het openbaar Carnaval in Knotsenburg. Aan menig Optocht werd op vele onderdelen meegedaan. De Jeugdraad heeft vaak op de Jeugdprinsenwagen gestaan. Vanuit de vereniging zijn vele prinsen actief geweest, zowel grote als jeugdprinsen. Tevens is menig kabinet samengesteld en versterkt met pages en adjudanten.”

15 november 2008 Prins Hans III
“Ook is uw vereniging een club die zich graag inzet voor het sociale doel, ik bedoel o.a. de middag die u organiseert voor de bewoners van Joachim en Anna, een middag die de bewoners even uit hun dagelijkse sleur brengt voorwaar een dankbaar iets en nogmaals onderstreept dat carnaval in Knotsenburg voor iedereen is.”

17 november 2007 Prins Robert I
“Het Geberste Kruukske als een van de oudste verenigingen is gelukkig nog steeds springlevend. Een voorbeeld is de samenwerking tussen jong en oud, een vereniging voor iedereen, van sociale zitting tot Onderlinge Avond en natuurlijk de gezellige carnavalsdagen in het Kolpinghuis.”

18 november 2006 Prins Johan I
“Een vereniging die vele activiteiten kent, die kan leunen op een hele mooie bloemrijke historie en hele bijzondere vriendschapsbanden heeft met andere verenigingen en dan zeker met onze oosterburen….. Kortom Het Geberste Kruukske is voor mij een carnavalsvereniging die weet hoe het carnaval vanuit de eigen vereniging gevierd moet worden en die tegelijkertijd altijd een ruime bijdrage aan Knotsenburg in de brede zin van het woord levert.”

19 november 2005 Prins Ton I
“Het Geberste Kruukske is een vereniging al weer 56 jaar jong, waar iedere carnavalist graag naar toe gaat, om te genieten van de mooie pronkzitting en de gastvrijheid. Ieder jaar weer een goed programma voor elk wat wils.”

20 november 2004 Prins Ariën I
“De basis voor het carnaval in Knotsenburg ligt bij de verenigingen en Het Geberste Kruukske heeft een rijke historie in het Knotsenburgse carnaval. U heeft in het verleden vele lede aan een prinsenkabinet geleverd. Wij hopen dat dit nog jaren zo mag blijven.”

15 november 2003 Prins Gerard I
“Diep respect voor één van de oudste verenigingen en ook één van de actiefste, die door de jaren heen het Knotsenburgse carnaval op de kalender weet te zetten…..Een vereniging die er alles aan doet om springlevend te blijven en het carnavals gevoel overbrengt van moeder op dochter, van vader op zoon.”

16 november 2002 Prins Jaap I
“Een carnavalsvereniging waarin tradities nog betekenis hebben: een carnavalsvereniging waar mensen uit alle lagen van de bevolking zich thuis voelen en dat ook doen getuige de grote achterban en de vele activiteiten waarin ouwe getrouwe en een bruisende jongerengroep met veel Tromgeroffel telkens weer van zich laten horen.”

17 november 2001 Prins Theo IV
Dit prinsenkabinet kent Het Geberste Kruukske. Een van de oudste carnavalsverenigingen in Knotsenburg, die om de vijf jaar een fantastische carnavals tentoonstelling organiseert. De jaarlijkse pronkzitting die gekenmerkt wordt door zowel jongeren als ouderen inbreng.”

19 november 2000 Prins Stan I
“De op één na oudste vereniging van Knotsenburg is één van de weinige verenigingen die de jeugd met de bekende paplepel opvoedt. Jeugdraad en jongerengroep “Tromgeroffel”zijn een van de pijlers war de toekomst van het carnaval op staat.”

20 november 1999 Prins Bas I
“En bij jullie spreek je met recht van familie. Hoog in het vaandel staat bij jullie het sociale gevoel, wat ook weer volledig past bij een onderafdeling van de Kolpingvereniging, die tot doel heeft de medemens te helpen. En daarin slagen jullie al vijftig jaar met lof.”

21 november 1998 Prins Lex I
“Mede door u is het Kolpinghuis een van een van de grote trefpunten van de Knotsenburgse narren en narrinnen. Met recht een driewerf alaaf hiervoor.”

15 november 1997 Prins Theo III
“Belangrijk bij de Kruuk zijn de dames, zonder hun inbreng zou het voor de heren een stuk moeilijker zijn. Ook zou de Kruuk de Kruuk niet zijn wanneer zij het sociale gevoel niet hoog in het vaandel hadden staan.”

16 november 1996 Prins Carl I
“De op een na oudste carnavalsvereniging van Nijmegen, in een fantastische carnavalslocatie, het Kolpinghuis.

18 november 1995 Prins Peter I
“Iedere keer blijkt weer dat er veel “eigen” talent binnen uw vereniging aanwezig is, amateuristische acts prikkelen regelmatig de lachspieren van de bezoekers van de sociale- en pronkzittingen. En toch ondanks, grappen en grollen hecht uw vereniging aan protocol en is actief deelnemer aan de initiatieven van de N.F.S.O.C.N.”

19 november 1994 Prins André I
“Op één na oudste carnaval vereniging van Knotsenburg te zijn is niet niks. Aan uw bijdrage voor het Knotsenburgse carnaval ook in de jaren ’90 kan niemand heen! De inzet die uw senaat met hun echtgenote’s ieder jaar weer leveren, dwingt respect af bij eenieder.”

20 november 1993 Prins Ruud II
“Het sociale gevoel “iets voor de medemens over te hebben” is een instelling welke iedere carnavalist in zich behoort te hebben. Ik meen te mogen weten dat dit bij “De Kruuk” wel goed zit.”

20 november 1992 Prins Ronald I
“Zo’n echte Nimweegse Carnavalsvereniging als Het Geberste Kruukske is, zal zeker uit de voeten kunnen met het motto van dit jaar, dus bereid u voor zonder “surgen” want: Néulen duun we mörege.”

14 november 1991 Prins Willem I
“Een vereniging met een sterk sociaal karakter, een onderafdeling van e Kolpingvereniging Nijmegen, die tot doel heeft medeburgers te helpen.”

16 november 1990 Prins Ton I
“CV Het Geberste Kruukske met haar vele commissie’s, dus voor elk wat wils. Alla leden van de “Kruuk” kunnen zich opgeven voor een of meerdere commissies om zodoende hun ideeën, samen met anderen te verwezenlijken.”

17 november 1989 Prins ED I
“Een vereniging waarbij saamhorigheid en inzet hoog in het vaandel staan en dat straalt naar buiten uit. Het is mij daarom ook niet verwonderlijk dat uw vereniging al zolang bestaat.”

18 november 1988 Prins Hans II
“Wat mij persoonlijk charmeert is dat “de Kruuk” een vereniging is met gevoel voor het behoud van tradities. Een sprekend voorbeeld is het ontstaan van een activiteit, welke voor het karnaval in Knotsenburg een waardevolle traditie kan worden: de carnavalsexpositie.”

21 november 1987 Prins Frans III
“Dat ’t Geberste Kruukske een grote bijdrage levert om het carnaval in Nijmegen op die plaats te brengen die het in Knotsenburg behoort te hebben staat onomstotelijk vast…..Vooral de inzet die jullie ten toon spreiden bij de sociale avonden worden, door de meesten in Nijmegen als zeer waardevol beschouwd.”

15 november 1986 Prins Harm I
Helaas geen tekst in het jaarboekje

23 november 1985 Prins Ger I
“Vijf verenigingen vormen het kabinet; alle verenigingen samen dat is Knotsenburg.” (Punt 2 van de proclamatie)

17 november 1984 Prins Frans II
“Het Geberste Kruukske is nou typisch een gezelligheidsvereniging. Attent, gemoedelijk en gastvrij. Jullie gaven ons, als kabinet, het gevoel bij jullie gezellige club te horen, en dat was een prettig gevoel.”

19 november 1983 Prins Ruud I
“Het Geberste Kruukske is een van de oudste verenigingen van Nijmegen en de manier waarop zij, nu al 34 jaar, carnaval organiseert en viert is gewoonweg goed. Daar komt bij, dat de Prins bij de Kruuk ook werkelijk als een vorst ontvangen en behandeld wordt.”

13 november 1982 Prins Jos II
“Carnaval vieren bij Het Geberste Kruukske is iets wat je gewoon mee moet maken. Feest vieren hoef je een Kruuker niet te leren, dat doen ze al 33 jaar, en hoe. Huize Kolping bruist altijd wan mensen die daar vertier zoeken en vinden.”

21 november 1981 Prins Dick I
“De bezoeken aan jullie avonden voor zieken en bejaarden en tijdens het carnaval waren telkens weer hoogtepunten voor dit kabinet, waarbij het voor mij persoonlijk het lied “sexy Dickie”, gebracht door de Marina’s, heel diep in de herinnering gegrift staat.”

22 november 1980 Prins Winfried I
“Als ik het afgelopen jaar de revue laat passeren dan kom je bij al die bezoeken aan jullie uitsluitend gein en leut tegen, of het nu kloosterbezoek betreft of een bomvol Kolpinghuis, met mijn kabinet hebben wij kunnen beoordelen dat carnaval vieren bij de Kruuk een super gezellige ontspanning is.”

17 november 1979 Prins Piet I
“Het begon al bij het binnenkomen, eten en bier op de plak. Daarna op grootse wijze de zaal in. Dit is geen vereniging meer te noemen maar een grote familie-vriendenclub! Bij jullie wordt niet veel geproat, moar geknotst!!”

18 november 1978 Prins Ad I
“Ik herinner me ook – en feitelijk al te goed – de bezoeken aan het Kolpinghuis tijdens de Knotsenburgse hoogtijdagen: keer op keer heerlijke binnenkomsten in zalen uitgelaten carnavalisten, stimulans voor het prinsenkabinet om alsmaar door te gaan.”

26 november 1977 Prins Frans I
“Of is het misschien zo, dat het woord “Geberste”uitgelegd dient te worden als een uit zijn voegen gebarsten vereniging, met andere woorden een groei en bloei die feitelijk niet in die mate voorzien was.”

20 november 1976 Prins Cees I
Helaas geen tekst in het jaarboekje.

22 november 1975 Prins Jan III
“Een gebarsten Kruuk is over het algemeen geen lang leven beschoren, doch blijkbaar heeft u een carnavalistische Kruuk gevonden gevuld of geplakt met een ingewikkeld recept van humor, hard werken, saamhorigheid, goede zin, enthousiasme champignons, eigen zang, bier, jenever en soep en nog veel meer welke stof de Kruuk blijkbaar bij elkaar houdt tot in lengte van dagen.”

23 november 1974 Prins Carol I
“Voor d’n Kruuk bestaat geen einde, bestaat geen afscheid. Neen, evenals in mijn prinsenjaar kan Het Geberste Kruukske ook in toekomst op mij rekenen. Waarom? Ach, u raad het al, mede door ……”

24 november 1973 Prins Jan II
“Van nabij heb ik het genoegen mogen smaken de sfeer van uw vereniging te proeven, zelfs buiten het carnavalsseizoen, toen ik als gast bij uw kermisbingo heb mogen vertoeven. De vereniging heeft – sociaal gezien – veel in Nijmegen te betekenen.”

25 november 1972 Prins Maarten I
Helaas geen tekst in het jaarboekje.

20 november 1971 Prins Jan I
“Men zegt wel eens: “een kruik gaat zolang te water tot hij barst”. Dit gezegde gaat echter niet altijd op! Bij uw vereniging is de kruik altijd gebarsten, maar

14 november 1970 Prins Theo II
“Jong en oud heeft zich het afgelopen jaar op voortreffelijke wijze kunnen uitleven bij de festiviteiten van de ”Geberste Kruuk” en het slotfeest werd zo KNOTSgoed beëindigd, dat de “Geberste Kruuk” haar bestaan voor de volgende twintig jaar weer heeft verzekerd.”

15 november 1969 Prins Onno I
“Met enorm veel plezier denk ik vaak terug aan de fantastische avonden en middagen in de feestelijke Kolping-zaal, bij de ouden van dagen of bij de kinderen. Altijd heerste er die echte, gezellige carnavalssfeer: knotsgek, knotswarm en knotsgeinig.”

23 november 1968 Prins Toon I
“De herinneringen aan de feesten van de Geberste Kruuk zijn daardoor bij mij weer duidelijk te voorschijn gekomen. Werkelijk ik moet zeggen: jullie kunnen er wat van!! Daarom vrienden van de Geberste Kruuk, zet um op in jullie onvergetelijk Kolpinghuis.”

18 november 1967 Prins Toon I
“Mar als tie eenmaol lupt, gen mins die um dan verkupt. En Kruukskes hou um on de praot, as ge op ’n kruuspunt staot. En as ge op tiet de goden eert, lupt de zaok gesmeerd!”

20 november 1966 Prins Jos I
”U – als een der oudste carnavalsverenigingen van Nijmegen, zoniet dé oudste – zijt een der steunpilaren va het Nimweegs carnaval. U heeft dat steeds getoond en geeft tot mijn grote vreugde ook dit jaar wederom hieraan uw volledige steun.”

14 november 1965 Prins Jos I
“Wij hebben elkander in de achter ons liggende maanden goed leren kennen en waarderen. Hevige stormen hebben in deze maanden over ons carnavalswereldje gewoed. Doch mede dankzij uw juiste instelling. Hebben deze stormen geen schade aangericht. Integendeel, zij hebben de wortels van onze carnavalsgemeenschap verstevigd.”

15 november 1964 Prins John I
“Een van de oudste carnavalsverenigingen van Nijmegen viert zijn derde lustrum. Ja zelfs uitbundig feestelijk, als men weet dat het al deze vijftien jaren, “Het Geberste Kruukske”, het voorrecht heeft een voorzitter en een president te hebben die Rinus van en Akker heet.”

24 november 1963 Prins Louis Constant I
“Als bijna oudste en wellicht grootste Carnavalsvereniging van de stad Nijmegen was het mede dit voorbeeld, dat zo aanstekelijk heeft kunnen werken op vele anderen. Tientallen Carnavalsverenigingen volgden dit voorbeeld, waardoor die grote Nijmeegse Carnavals-familie kon ontstaan, die daad werkelijk bewijst dat – minstens enige dagen per jaar, maar ieder jaar weer meer – stand en rang versmelten tot een eerlijk en uitbundig samenzijn.”

25 november 1962 Prins Hans I
“Ik moet wél zegen als ik uw gaaf ontspanningsleven zie, dan heb ik maar één opwelling en dat is: Ik zie er geen barst in. U bent overigens de enige carnavalsvereniging op wiens uitnodiging de prins niet kan zeggen: Jullie kunnen barsten, u bent het namelijk al.”

26 november 1961 Prins Hans I
“Een goede carnavals vereniging is immers, evenzeer als een goede sportvereniging, een middel om te leren spelen, te leren genieten, te leren waarderen. Dus, wie zich voor ’n carnaval inspant en wie aan een carnaval meedoet, heeft zijn tijd goed begrepen. Succes.!”

19 november 1960 Prins Hans I
“Dat u de naam koos: Kruukske, zal elke rechtgeaarde drinker begrijpen en waarderen, maar waarom in hemelsnaam gebersten!”