De vereniging

Het Geberste Kruukske is de op één na oudste carnavalsvereniging van Nijmegen, opgericht op 11 maart 1949 en is een onderafdeling van de in Nijmegen gevestigde Kolpingvereniging.

Onze doelstelling als carnavalsvereniging is om in Nijmegen, het carnavalsfeest te vieren, samen met anderen die het carnaval in Knotsenburg een warm hart toedragen, maar ook om mensen kennis te laten maken met dit fantastische feest.

Al ruim 60 jaar wordt in November onze pronkzitting gehouden. Elk jaar zorgen we ervoor dat er iets spectaculairs op de bühne aan u wordt gepresenteerd. Maar de pronkzitting is niet het enige wat er bij Het Geberste Kruukske te doen is. Zo organiseren we jaarlijks, daags voor groot carnaval, de sociale zittingen bij Huize d ’Orangerie en bij Joachim & Anna en onze Onderlinge avond. Tijdens groot carnaval hebben we onze eigen kindermiddag met de enige jeugdraad in Knotsenburg. Elk jaar wordt er weer hard gewerkt aan een wagen voor de jeugdraad tijdens de grote optocht door de Knotsenburgse binnenstad. En natuurlijk zijn er nog vele feestelijke programmaonderdelen met groot carnaval. Ook buiten het carnavalsseizoen hebben wij nog diverse activiteiten.

Het Geberste Kruukske telt vele leden, waaronder ook senatoren en convent senatoren. In totaal zijn er ongeveer 150 personen betrokken bij onze vereniging. Een groot deel van onze leden steekt graag zijn/haar handen uit de mouwen als er opgebouwd, geschilderd of opgeruimd moet worden. Maar er zijn ook vele leden die in de verschillende commissies activiteiten organiseren en ideeën uitdenken. Kortom, op veel verschillende manieren wordt er hard gewerkt aan de toekomst van onze vereniging.

We zijn er als vereniging trots op dat vele Kruukers hun talenten hebben laten zien in het Knotsenburgse. Onder andere de volgende groeperingen worden genoemd: Tromgeroffel, Club Komiek, Uut Folle Borst, de Pollepels, de Marina’s, De Volle Kruuk, dweilorkest de Geberste Noot, de jeugdraad, Hollandse Glorie, de Sponsen, De Rakkertjes, De Stokpaardjes, de Kruukzangers.

Ook hebben we als vereniging verschillende keren (jeugd)prinsen, pages of adjudanten geleverd aan diverse kabinetten (zie “Het Geberste Kruuukske” door de jaren heen).

Als vereniging hebben we een warme vriendschap opgebouwd met 2 Duitse carnavalsverenigingen, nl Siegburger Funken “Blau-Weiss” von 1859 e.V. en Kolping Karneval Komitee 1885 Goch. Zij maken regelmatig hun opwachting bij onze pronkzittingen. Ook zijn wij regelmatig te gast bij door hun georganiseerde activiteiten.